Jak se chovat ve sklípku

Ve sklípku býva zima
 

Vinný sklípek na Vás dýchne nejen svojí atmosférou, ale také svojí stálou teplotou mezi 17-19 °C. Na to pamatujte již při plánování návštěvy sklípku, ať nemusíte do vyhřátého pokoje dříve, než dokončíte degustaci a celý společenský večer.

 

Vinař vede degustaci i prohlídku
 

Vyčkejte, až Vás vinař vyzve ke vstupu do sklepa nebo do dalších výrobních prostor.

Vinař má exkurzi sklepa i samotnou degustaci dobře promyšlenou a připravenou. Nechte se tedy vést jeho programem - nebojte, brzy dojde na degustaci i pochutiny. Případně si s Vámi vinař dopředu ujasní Váš očekávaný program - ideálně se “zástupcem” skupiny, který výlet do sklípku organizuje za celou skupiny.

 

Není plíseň jako plíseň
 

Plíseň, kterou uvidíte na zdech sklípku, není na závadu a jedná se o ušlechtilou plíseň způsobenou vysokou vlhkostí, která je pro sklípek typická.

 

Co (ne)dělat při prohlídce
 

Neťukejte do sudů - ať dřevěných, tak nerezových. Jednak tím vinaře můžete urazit a zadruhé tím můžete aktivovat vinné mušky, které vás pak budou po dobu exkurze sklepa zbytečně obtěžovat.

Nesahejte na vybavení bez dovolení vinaře.

Při prohlídce sklepa si sami nenalévejte, tento čas nastane po degustaci.

Při prohlídce nekuřte, mobil nechte v kapse.

Dotazy si nechte ideálně na konec prohlídky, nebo na vyzvání.
 

 

Doporučení na degustaci
 

Pozorně poslouchejte vinaře - ke svému vínu má mimořádný vztah a bude o něm vyprávět s láskou.

Zapisujte si degustované vzorky - po degustaci se Vás vinař zeptá, jaké vínko chcete přinést ke stolu. Vypsaní favorité se Vám budou hodit i k případnému nákupu lahví při odjezdu ze sklípku.

Začněte bílým suchým vínem, přes vína bílá polosuchá, polosladká, sladká, růžová, červená až po případné sekty. (s tímto Vám však poradí vinař)

Pokud před sebou máte hodně vzorků vín, nechejte si vždy od vinaře nalít pouze tolik, abyste mohli 2x víno dostatečně ochutnat. Dostatečné množství pro degustaci je tolik vína, aby Vám zalilo polovinu spodního patra (tedy aby se víno dostalo k chuťovým pohárkům).

Nedožadujte se "přídavku" vína při degustaci, prostoru k jeho následné konzumaci bude dost. Vinař může mít "natažené" víno v koštýři pouze v omezeném množství.

Vzhledem k obvykle většímu počtu degustátorů Vám zřejmě vinař ponechá jednu sklenku na celou degustaci - to není na závadu (nejste odborným porodcem v soutěži vín). Sklenka se tzv. "zavíní" a k jejímu očištění (hlavně mezi střídání bílých a červených vín) postačí prosté vypláchnutí vodou.

Dejte si mezi jednotlivými vzorky vín doušek obyčejné vody - připravíte si tak "čistý" základ v ústech pro následující vzorek. Případně zajezte chlebem - ničím chuťově výrazným, abyste si nerozhodily chutě.

 

Návštěva jako každá jiná
 

Stejně jako na návštěvě u Vašich přátel je dobré ve sklípku udržovat pořádek. Přispěje to k všeobecné pohodě Vás, Vašich přátel i vinaře.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace